KASZA z suszonymi pomidorami i fetą

Składniki:

1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej białej

2 łyżki pestek słonecznika

2 łyżki orzechów włoskich pokruszonych

1 łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami

4 łyżki pokrojonej w kosteczkę cebuli

2 ząbki czosnku

szczypta suszonego oregano

6 kawałków suszonych pomidorów

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

garść szpinaku

ok. 80 g sera feta

 

1. Ugotuj kaszę gryczaną. Na patelni delikatnie upraż pestki słonecznika, następnie dodaj oliwę i zeszklij cebulę i starty czosnek.

2. Dodaj kaszę gryczaną i oregano i smaż, mieszając przez ok. 2-3 minuty, całość dopraw pieprzem i solą.

3. Dodaj i wymieszaj pokrojone suszone pomidory i natkę pietruszki.

4. Na koniec wrzuć opłukany i osuszony szpinak i mieszaj od czasu do czasu, aż  szpinak zmięknie. Przed podaniem posyp fetą.

CZEKOLADOWO - ORZECHOWE FIT BATONIKI(bez glutenu!)

 

Składniki:

300 g płatków owsianych

2 łyżki masła orzechowego

100g suszonych daktyli

1 tabliczka gorzkiej/deserowej czekolady

Bakalie (opcjonalnie)

 

  1. Suszone daktyle zalej wrzątkiem na 15 minut.

  2. Płatki owsiane zmiel na mąkę.

  3. Czekoladę rozpuść w garnku, dolej mleka w razie potrzeby.

  4. Namoczone daktyle zmiel razem z masłem orzechowym (dodaj wody w razie potrzeby).

  5. Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Następnie rozłóż na folie aluminiową i uformuj prostokąt o wys. 1 cm. Włóż do lodówki na kilka godzin do czasu aż ciasto będzie twarde. Pokrój na batoniki. Przechowuj w pojemniku w lodówce.

CIASTO BANANOWO - CZEKOLADOWE

Dieta nie musi być nudna!


Składniki:
➡️ 3 dojrzałe banany
➡️ 3 czubate łyżki kakao
➡️ 100 g daktyli (namoczonych wcześniej)
➡️ 2 łyżki oleju 
➡️ 4 jaja
➡️ 1/3 łyżeczki sody
➡️ 2 łyżki ulubionej mąki 
Do ozdoby można użyć gorzkiej czekolady i owoców.
Zmiksuj wszystkie składniki, gotową masę przelej do formy. Piecz w temp. 180 st. przez ok. 30 min.

ŚLIWKOWY SZTOS -pełnoziarniste ciasto ze śliwkami

Składniki (blaszka 24cm/24cm):
➡️ 500-700 g śliwek 
➡️ 1 szklanka mąki pełnoziarnistej TYP 2000
➡️ ½ szklanki mąki pszennej (można inną)
➡️ 1/3 szklanki oleju rzepakowego 
➡️ 3 jaja
➡️ 1/2 łyżeczka sody
➡️ ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzej na 200 oC. Formę 24cm /24 cm posmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem. Śliwki umyj i wyjmij pestki. 
2. W oddzielnej misce, pokrojone śliwki wymieszaj z 2 łyżkami mąki. 
3. Białka ubij z odrobiną ksylitolu (cukru, stewii), następnie dodaj żółtka, cynamon, olej, resztę ksylitolu (stewii, cukru), sodę.
4. Dodaj mąkę i wymieszaj wszystko razem na gładką masę (jeśli ciasto będzie za gęste, można dodać odrobinę mleka).
5. Do gotowej masy dodaj połowę śliwek i delikatnie wymieszaj.
6. Ciasto wylej na blachę, ułóż na wierzchu śliwki.
7. Piecz przez 40 minut (sprawdzaj patyczkiem czy jest upieczone)

Smacznego‼️

CIASTO MARCHEWKOWO - CYNAMONOWE

Składniki:
➡️ 3 marchewki
➡️ 1,5 szklanki mąki (np. pełnoziarnistą typ 1850)
➡️ 50 ml oleju
➡️ 50 ml miodu
➡️ 3 jaja
➡️ 1/2 łyżeczki sody
➡️ 1 łyżka cynamonu

➡️ rodzynki

➡️ orzechy włoskie

Marchew umyj i zetrzyj na małych oczkach. Rozdziel białka i żółtka. Białka ubij na piane, następnie dodaj żółtka i miód. W kolejności do masy jajecznej dodawaj mąkę, sodę, olej i cynamon. Na końcu dodaj marchew. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dorzuć rodzynki i orzechy włoskie. Ciasto przelej do formy i piecz przez ok. 45 min. w 180 st. 

Gotowe ciasto należy wystudzić. 

Na wierzch położyć serek mascarpone zmiksowany z miodem i orzechy włoskie.

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

  • Facebook App Icon
  • Twitter App Icon
  • Google+ App Icon