żywienie dzieci

Dziecko

Nasze doświadczenie w pracy z dziećmi pokazuje, że odpowiednio przeprowadzona edukacja, prawidłowe motywowanie i indywidualnie dopasowana dieta z uwzględnieniem przyzwyczajeń dziecka pozwala na stopniowe wprowadzenie skutecznych zmian. Staramy się, aby dziecko było świadomym i czynnym uczestnikiem terapii, a nie tylko poddawane było gwałtownej zmianie sposobu żywienia.

Otyłość w młodym wieku skutkuje zwiększonym ryzykiem otyłości dorosłych, a także zwiększa prawdopodobieństwa wystąpienia wielu poważnych chorób, takich jak cukrzyca, choroba niedokrwienna serca, zaburzenia lipidowe, nadciśnienie czy udar. Wystąpienie tych chorób stać się może nawet przyczyną skrócenia życia i wystąpienia powikłań, ze względu na długi okres trwania nieprawidłowej masy ciała.

Podstawowym celem terapii jest stopniowe i powolne zmniejszanie masy ciała dziecka, poprzez trwałą zmianę zachowań i nawyków żywieniowych.


Do pobrania naklejki wykorzystywane przez nas na warsztatach dla dzieci m.in. podczas Festiwalu Filmów Kulinarnych Food Film Fest 2010. Dzieci przyklejają produkty (naklejki) na talerze (produkty ich zdaniem zdrowsze na zielony, mniej zdrowe na czerwony). Warto przeanalizować z dziećmi to co zrobiły - jeśli popełnią 'błąd' zapytajcie dlaczego dany produkt jest na tym talerzyku. Może okazać się, że ich sposób myślenia był słuszny - np. coś co miało być wodą (czyli dobry produkt) przez niektóre dzieci rozpoznawane jest jaki napój gazowany. Zaskoczeniem było dla mnie również coś na co kompletnie nie zwróciłam uwagi - ziemniaki na zdjęciu są świecące - dzieci przyklejały je na czerwony talerzyk mówiąc, że tłuszcz na ziemniakach nie jest zdrowy.

Do pobrania:

  • pdf Naklejki wykorzystywane na warsztatach
  • pdf Talerze na zdrowe i mniej zdrowe produkty żywieniowe

Galeria: